sâmbătă, 7 februarie 2009


La fel ca si revelarea spontana a frumosului si a dragostei, deseori in rugaciune nu este necesara nici o cunostinta intelectuala. In general, rugaciunea consta intr-o chemare sincera, intr-o plangere, un strigat tacut de deznadejde sau o cerere de ajutor realizata intr-o stare de umilinta. Desigur, putem realiza rugaciunea si ca o cerere pentru altcineva. Uneori rugaciunea este acea inaltare a fiintei noastre, a sufletului si a mintii catre Dumnezeu.


  • Fiintele simple si pline de puritate simt cu usurinta, in timpul rugaciunii acea stare inefabila de comuniune cu Dumnezeu ori de cate ori il cheama intr-un mod spontan si natural. Dumnezeu este intotdeauna prezent si foarte aproape fata de cei care il iubesc sincer si cu toata fiinta lor. Insa Dumnezeu pare a se ascunde de acela inchistat sufleteste, a carui inima nu simte dragostea, care nu stie sa inteleaga decat la nivel intelectual.

  • Gandul steril si cuvantul lipsit de simtire sunt aproape neputincioase. Ele nu il pot descrie si nici nu il pot face perceptibil simtirii noastre pe Dumnezeu. Cea mai inalta expresie a rugaciunii este acel elan inaltator, spontan si intens plin de dragoste, ce depaseste ratacirea si intunecarea inteligentei.

  • Vom observa in continuare ca ceea ce au descoperit marii sfinti in timpul rugaciunii este confirmat astazi prin diverse experimente, ce urmaresc fenomenologia rugaciunii. Astfel, Spindrift Research Group, din Oregano, a facut un studiu referitor la influenta rugaciunii asupra boabelor de secara. In urma acestui experiment s-a observat faptul ca boabele de secara, pentru care oamenii s-au rugat, germineaza mai repede decat celelalte. Despre efectele rugaciunii, acest grup de cercetatori a facut urmatoarea afirmatie: "Din punct de vedere stiintific este socant sa gandesti ca o forta poate fi inteligenta, iubitoare, buna si atenta la nevoi. Dar fiecare test cu rugaciuni a evidentiat o forta inteligenta care ajuta grauntele sa-si amplifice ritmul de crestere".

  • Un alt experiment a fost facut asupra formei rugaciunii. S-a cercetat astfel, daca o cerere precisa, in care primeaza dorinta celui ce se roaga, actioneaza mai eficient decat o rugaciune in care se spune sa se faca voia lui Dumnezeu. Cercetarea respectiva a demonstrat ca rugaciunile cele mai eficiente erau cele in care se afirma sa se faca vointa lui Dumnezeu, prioritar fata de planul persoanei ce se ruga.

  • Aceasta descoperire, ce arata ca o rugaciune care cere sa se faca voia lui Dumnezeu este mai eficienta, demonstreaza faptul ca rugaciunea ajuta fiinta umana sa fie integrata intr-o armonie perfecta, superioara.

Un comentariu:

  1. Dragii mei,


    Rugaciunea cea mai eficienta este cind traiesti prezenta lui Dumnezeu caruia tu de fapt i te adresezi ! Cind scopul tau sincer este iubirea curata pentru fiecare suflet ! Cind renunti de buna voie la voia ta si esti gata a accepta absolut orice raspuns de la Dumnezeu ! Cind esti constient ca Dumnezeu te iubeste si te vrea inapoi la El !
    RUGACIUNEA TREBUIE SA FIE EXPRESIA IUBIRII APROAPELUI SI A LEPADARII DE SINE !

    ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU ! AMIN !

    mircea

    RăspundețiȘtergere